Wat doet een familierecht advocaat?
Problemen in de familie zijn nooit fijn en al helemaal niet als deze doorgroeien tot conflicten. Toch gebeurt dit vaker dan dat je in eerste instantie zou denken. Het zelf oplossen is lang niet altijd mogelijk, waarbij het verstandig kan zijn om een derde partij erbij te betrekken om het zo netjes mogelijk af te handelen. Een mogelijk voorbeeld van zo’n derde partij is een familierecht advocaat. Maar wat doet een familierecht advocaat? Hieronder gaan we verder in over de soorten problemen waar een familierecht advocaat mee werkt en welke ondersteuning hij of zij hierbij biedt.
Verschillende onderwerpen waarbij een familierecht advocaat helpt
Wat doet een familierechtadvocaat? Familieconflicten kunnen uit vele verschillende situaties ontstaan, waardoor er gesteld kan worden dat de onderwerpen waar een familierecht advocaat bij helpt erg breed is. Een veel voorkomende situatie is dat mensen van elkaar willen scheiden. Hierbij komen vaak veel emoties om de hoek kijken waardoor je iemand wilt inschakelen die weet hoe het werkt, maar ook oog heeft voor de situatie en begrip toont voor de situatie. Een familierecht advocaat heeft hier zicht op en probeert zoveel mogelijk comfort te geven aan jou, maar ook eventuele kinderen in deze situatie. Een gevolg van het uit elkaar gaan is alimentatie, om precies te zijn partneralimentatie en mogelijk ook kinderalimentatie. Zo’n situatie is vaak niet bevorderlijk voor de ouderlijke situatie, het is dan fijn om een derde partij te hebben die probeert deze ouderlijke situatie stabiel te houden. Daarnaast komen ook de begrippen gezag en omgang om de hoek kijken. Iemand of beide zullen voor de kinderen moeten zorgen, maar de vraag is dan wel hoe dit geregeld gaat worden. Bij ontevredenheid over de verdeling kunnen er zelfs juridische stappen genomen worden of een mediator ingeschakeld worden om de situatie op te lossen. Een familierecht advocaat helpt je bij dit proces. Naast de bovengenoemde voorbeelden zijn er nog tal van redenen of opties om een familierecht advocaat in te schakelen. Om antwoord te krijgen op de vraag: wat doet een familierecht advocaat en wat kan diegene doen om jou te helpen? Dan kan je het beste persoonlijk contact opnemen om de opties te bespreken.
Wat houdt co-mediation in?
Soms zijn er zulke ingewikkelde scheidingszaken dat er gekozen kan worden om co-mediation toe te passen. Een mediator is een persoon die neutraal staat tussen twee of meerdere partijen. Bij complexe zaken kan er gekozen worden om een twee mediators te gebruiken, dit wordt dan co-mediation of duo-mediaton genoemd. Wanneer er veel onenigheid is betreft het huwelijksgemeenschap of over de kinderen kan dit de oplossing bieden. Soms zijn er andere zaken of partijen aanwezig, zoals jeugdzorg of de kinderbescherming. In dit geval is het prettig om een mediator aanwezig te hebben die kan zorgen voor een zo’n positief mogelijk resultaat. Het voordeel van één of meerdere mediators is dat er altijd gezocht wordt naar de beste oplossing voor elke partij. Hieronder een aantal voordelen van het gebruiken van één of meerdere mediators:
- Zoeken naar een win-win situatie
- Oplossing zoeken op maat
- Sneller en voordeliger dan een juridisch proces
Het nadeel is wel dat elke partij moet instemmen met de mediator(s), het hebben van één of meerdere mediators kan niet verplicht worden door één partij.