Wat gebeurt er als de schulden oplopen?

Schulden kunnen hoog oplopen. Een van de eerste dingen wat u dan kan doen, is het melden bij de schuldhulpverlening. Daarnaast kunt u zelf ook een aantal dingen doen om te zorgen dat de schulden niet verder oplopen of eventueel te verminderen.

Dingen op een rijtje zetten

Als eerste moet u een overzicht maken van al uw financiën. Dat overzicht moet uw inkomsten, uitgaven en schulden bevatten. Zo kunt u zien waar u kosten op kunt besparen. Als u er niet uitkomt dan kunt hulp vragen aan maatschappelijk werk of het sociale wijkteam van uw gemeente. Die helpen u dan verder met het ordenen van de financiën.

Schuldhulpverlening

Vervolgens kunt u schuldhulpverlening aanvragen bij de gemeente. De gemeente is namelijk verplicht inwoners met schulden te helpen. Als u aan de voorwaarden voldoet, dan start de gemeente een schuldentraject. Wel moet u er rekening mee houden dat er een wachttijd van 4 weken geldt, tenzij er spoed is.

Begin schuldentraject

Als u de schuldhulpverlening heeft aangevraagd dan komt u in het schuldentraject. Er komt dan een schuldhulpverlener langs om samen een saneringsplan te maken. Daarnaast wordt er ook een overeenkomst opgesteld met betalingsregelingen. Ook betaalt diegene de vaste lasten en het weekgeld voor de dagelijkse uitgaven. Zo wordt er een begin gemaakt met het traject.

Verder in het schuldentraject.

Eenmaal verder in het traject heeft de gemeente drie verschillende manieren om te helpen met uw schulden. Er worden gekozen voor schuldbemiddeling. Dan neemt uw schuldhulpverlener contact op met uw schuldeisers en worden er afspraken gemaakt om de betaling te regelen. Er wordt in een bepaalde periode zoveel mogelijk geld opzij gezet om schuldeisers te kunnen betalen. Daarnaast is er ook een schuldsaneringskrediet er wordt dan een lening aan u gegeven die binnen een bepaalde periode terug moet worden betaald. Dit zijn oplossing voor als de schuldeisers willen meewerken.

Rechtszaak

Natuurlijk kunt u ook bij de rechtbank eindigen. Het is dan wel aangeraden om dan een advocaat te nemen. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor SWDV Advocaten.Verder wordt er dan een dwangakkoord ingediend. Zo dwingt de rechtbank de schuldeisers toch mee te laten werken. Het kan ook zijn dat de rechtbank het dwangakkoord afwijst. Verder wordt er dan naar een andere geschikte oplossing gezocht. Zodat de schulden toch nog worden afbetaald.